Opdrachtgever 
 
De wereld verandert en in bijna alle veranderingen speelt techniek een sleutelrol. Er zijn nieuwe uitdagingen zoals andere wensen vanuit de gebruiker, een veranderende samenleving en technologische ontwikkelingen. Daarnaast zijn er ontwikkelingen in de branche, zoals integraal installeren, duurzaam bouwen en op afstand werken. Dankzij vakmensen worden installaties perfect bruikbaar. Zij zijn de sleutel tot het succes van de energietransitie, slimme gebouwen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen. 

 

Wij Techniek (voorheen OTIB) is het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche. Zij motiveren alle vakmensen om hun talent en kennis optimaal te ontwikkelen en in te zetten voor een toekomstbestendige leefomgeving. De technische installatiebranche is met bijna 10.000 bedrijven en ruim 120.000 werknemers één van de grootste branches van Nederland en zal in de toekomst alleen maar groter en belangrijker worden. 

 

Van <https://lesmateriaal.techniekpromotie.nl/project/Wij%20Techniek-1/Opdrachtgever 


Opdracht 
 
Het is je vast niet ontgaan: de klimaatmarsen! Jongeren nemen het heft in eigen hand voor een veilige en duurzame toekomst. Door klimaatverandering zal het weer extremer worden met drogere zomers en nattere winters in Nederland. Daardoor komen gemeentes voor nieuwe uitdagingen te staan, ook in jullie woonomgeving! 

 

Jullie werken als installatietechnisch ontwerper bij een installatiebedrijf. De gemeente vraagt jullie een herinrichtingsplan met een technische installatie te ontwerpen voor een openbare ruimte. Deze combinatie kan zeer veel regen verwerken en slaat water op voor drogere periodes. Houd rekening met de gebruikers: zo vinden kinderen het leuk om in plassen te stampen, ouderen houden graag hun voeten droog en het is voor iedereen fijn als de openbare ruimte aantrekkelijk oogt. 

 de uiteindelijke opdracht vraag is:

 

Ontwerp voor een openbare ruimte een herinrichtingsplan met een technische installatie om wateroverlast te voorkomen. 

 

Eisen 

  • Een onderzoek naar de gebruikers van de openbare ruimtes in de wijk moet de keuzes voor de herinrichting en de technische installatie onderbouwen. 
  • De oplossing kan minimaal een wolkbreuk van 25 mm regen per uur verwerken zonder menselijk ingrijpen. 
  • De oplossing is een slimme mix van een herinrichting en een technische installatie. Geef aan hoeveel water jullie herinrichting afvoert en laat zien dat de installatie het overige water goed kan verwerken. 
  • Ontwerp een manier om de bewoners van de wijk te informeren en te betrekken, zodat zij meer inzicht krijgen en worden uitgedaagd om ook hun eigen daken en tuinen te verbeteren. 

Eindproduct 

  • De oplossing wordt gedemonstreerd als plattegrond met een visualisatie van de herinrichting en van de technische installatie. Van de technische installatie demonstreren jullie minimaal één aspect in een prototype. 

 Deze opdracht had ik gedaan met Nico, Anatoli en Abdullah waarbij Nico echt de teamleider was.

 

Probleem analyseren en beschrijven 

Om tot een goed eindresultaat te komen, is het belangrijk het probleem te analyseren. Dit is de eerste stap van de ontwerpcyclus (informatie hierover vind je in een aparte pdf op de website of in het menu van de webversie). Hier volgen vragen die helpen het probleem scherp te krijgen. 

 

Overlast door extreme weersomstandigheden 

  • Hoe zijn de weersomstandigheden veranderd in de afgelopen 20 jaar? 
  • Wat zijn de gevolgen van extreme regenval voor de wijk? 
  • Wat zijn momenteel de knelpunten in de wijk? 
  • Is er ook watertekort op bepaalde plekken in de buurt? 

 

Herinrichting 

  • Wat zijn de huidige oplossingen voor het verwerken van regenwater? 
  • Zouden de huidige oplossingen nog kunnen worden verbeterd, om ze bestendig te maken tegen extremere weersomstandigheden? 

 

Installaties 

  • Welke installatietechnieken zijn er beschikbaar? 
  • Hoe kunnen sensoren een rol spelen bij problemen door wateroverlast? 

 

Bewoners 

  • Wie hebben er last van de problemen die ontstaan door extremer weer? 
  • Hoe kan je de gebruikers van de openbare ruimte bij jullie oplossing betrekken? 

 

Van <https://lesmateriaal.techniekpromotie.nl/project/Wij%20Techniek-1/Opdracht 

Probleem analyseren.

Hoe zijn de weersomstandigheden veranderd in de afgelopen 20 jaar? 
De invloed van een veranderend klimaat op de samenleving is zo groot, dat de overheden beheersmaatregelen willen nemen. Dit alles om te voorkomen, dat de temperatuur op aarde met meer dan 2 °C stijgt. Het klimaat verandert. Extreem weer komt vaker voor. De zeespiegel stijgt. Milieuorganisaties luiden de noodklok. Een veranderend klimaat heeft invloed op onze veiligheid. Hoe houden wij in ons laaggelegen deltaland de voeten droog als de zeespiegel stijgt en het waterpeil in de rivieren door extreme regenval almaar hoger wordt? Een veranderend klimaat heeft ook invloed op onze gezondheid.  
 

 
Wat zijn de gevolgen van extreme regenval voor de wijk? 

Scholen en winkels hebben ook risico op flinke schade, omdat water bij zeer heftige buien over de drempels naar binnen loopt. Samen levert dit een potentiële schadepost op van bijna 6,8 miljard euro.  
 

Wat zijn momenteel de knelpunten in de wijk? 
De gebouwen in de omgeving hebben houten funderingen die beschadigd kunnen worden door het water. 
 

Is er ook watertekort op bepaalde plekken in de buurt? 
Er is in deze buurt geen watertekort meest te danken aan de waterkranen in de buurt. Ook is er een grote watertoren die water opslaat. 

 

Wat zijn de huidige oplossingen voor het verwerken van regenwater? 
Waterputten die het water afnemen tot het riool. Grasplaten die het water opnemen en verspreiden. Keramische tegels kunnen water opslaan en afnemen tot een soort water buffer. De laatste is vooral voor in de tuin en is een goede keuze omdat het is recyclebaar. 

 

Zouden de huidige oplossingen nog kunnen worden verbeterd, om ze bestendig te maken tegen extremere weersomstandigheden? 

Ja want er zijn niet al te veel putten waar het water in kan stromen dus is er bij veel regen risico op overlast. 

 

 

Welke installatietechnieken zijn er beschikbaar? 
Er zijn veel waterputten die kunnen worden verbeterd, ook zijn er waterputten die kunnen worden gebruikt als waterreservoir. Nog een is de watertoren die we aan kunnen sluiten als opslag ruimte. 
 

Hoe kunnen sensoren een rol spelen bij problemen door wateroverlast? 

Sensoren kunnen een rol spelen bij problemen door wateroverlast door die te gebruiken als de waterniveau te hoog word en de sensoren geven dat aan, aan een pompmechanisme die het water oppompt. 
 
Wie hebben er last van de problemen die ontstaan door extremer weer? 

Mensen die op begane grond leven kunnen last hebben van overlast, ook zijn er plekken in de buurt waar het water irritant kan zijn voor fietsers. 
 

Hoe kan je de gebruikers van de openbare ruimte bij jullie oplossing betrekken 

Mensen die in de omgeving leven vragen wat de problemen zijn en of ze mogelijke oplossingen hebben. Ook kan je vragen of er voorwaarden zijn die het project moet halen. 

Bij het vooronderzoek moesten wij ook kijken naar welke technische installatie wij wouden herinrichten. Dus moesten wij ook plekken vinden waar al waterlast problemen voorkwamen:
 
Rembrandtplein, 
Bijhorende eisen: 

  • Monumentale waarde moet worden behouden 
  • Veel toeristen, dus moet er weinig overlast zijn 
  • Het bevind zich in het centrum dus moet er rekening worden gehouden met doorlopend verkeer 
  • De paden rond het park moeten zo lang mogelijk gangbaar zijn zodat je bij de gebouwen in de omgeving kan. 

 

Meldingen van wateroverlast: 

 

Jan van Galen straat, 

Bijbehorende eisen: 

  • Er is veel verkeer, dus daar moeten we rekening mee houden 
  • Kinderen gaan daar naar school dus het moet veilig zijn 
  • Het moet een snelle oplossing zijn voor minimale last aan de dieren in de omgeving 
     

Meldingen van wateroverlast: 

 

 

Watertorenplein, 
Bijbehorende eisen: 

  • Er zijn veel kinderen dus moet de verbouwing veilig zijn 
  • Er is een watertoren waar we rekening mee moeten houden 
  • Er zijn veel waterleidingen die niet kapot mogen tijdens de constructie 
     

Meldingen van wateroverlast: 

Pavle bakrac:  

1, 
Om het watermanagement te verbeteren en het riool te beschermen tegen schade, kunnen steden hun ondergrondse leidingen en rioleringen vernieuwen door het scheiden van regenwater van het riool. Dit zorgt voor minder druk op waterzuiveringsinstallaties, regenwater is natuurlijk best wel schoon dus het is zonde om het door de zuivering te laten lopen. 
 
2,  

Duurzame oplossingen als regenwaterbuffers en infiltratie-oplossingen werken snel en gemakkelijk en zijn ook geschikt voor gebruik op plaatsen met zware verkeer. Deze zijn het beste in gebruik als je ze ondergronds installeert. Zo kan het systeem goed worden beheerd en de maximale infiltratiecapaciteit worden benut. 
 
3, 
In sommige stedelijke gebieden wordt veel groen beschouwd als een luxe. In bebouwd gebied zien we veel beton en beton absorbeert natuurlijk geen regenwater. Beton blokkeert juist regenwater en leidt water om naar de afvoersystemen die op hun beurt vaak verstopt raken. Het water overstroomt vervolgens in de straten wat leidt tot overstromingen. Het concept van duurzame drainage is volkomen logisch.  bestratingen vervangen door water passerende bestratingen en gras en andere beplanting. Hierdoor kan het water afgevoerd worden in de bodem. En zo houden we ook nog eens de planten langer in leven.

Uiteindelijk hebben we de ideeën bij elkaar gebracht en zijn wij op een eind idee gekomen.


Ons project: 

In ons project gebruiken wij zonnenpanelen die energie opwekken en dat energie gebruiken wij voor een proces die elketrolyse heet. Dit proces schijd het gefilterde water wat via de putten binnen is gekomen in H2 en O2 moleculen.

De twee aparte stoffen worden naar twee aparte ruimtes gebracht door de - en + pool. Zodra het druk in de 02 ruimte groot genoeg is word het vrij gelaten, hierbij word een turbine gedraaid. H2 is een brandstof, daarom hebben we een systeem bedacht dat het brandstof naar een tankstation en oplsagruimte vervoert. er komt steeds meet vraag naar h2 en daarom is dit ook een goede stof om te winnen. Dit project is energie neutraal en lost het wateroverlast idee op. Het water bij de putten moet goed gefilterd worden omdat het elektrolyse proces niet werkt als het water vies is. Als er extra energie van de zonnepanelen is kan dat overgeschakeld worden naar de huizen in de buurt. 

Hier zijn een paar foto's op schaal van een 3d desing zodat u een beetje kan zien hoe het eruit zou zien.

de watertoren:

De zonnepanelen:

de H2 opslag en tankstation:

We zijn met ons project doorgegaan naar de eureka cup en waren in de finale gekomen. Helaas vond de jury ons idee niet realistisch genoeg dus hadden we niet gewonnen.

Verder is hier mijn logboek met alles wat ik in deze weken gedaan had:

Week 48:  
Deze week hadden we in de 1e les de opdracht gekregen, het was een interessante en uitgebreide opdracht. We begonnen spontaan en snel  te werken. Zo hadden we gelijk al deze hele one note klaar. Eerst waren we bezig met het onderzoeken van wat de Eurekacup interessant vind. We zijn er achter gekomen dat ze veel meer letten op de extraatjes van het project zoals, Letten op de wegen die nu gelegd kunnen woorden door het invoegen van het project. Hier zijn we ook gelijk mee aan de slag gegaan. We hebben al een locatie verzonnen voor ons project: Rembrandt plein. Daarnaast hebben we de trello ook in elkaar gezet. 
 
Week 49: 
In de 1e twee lessen van O&O was ik afwezig, Ik had buikgriep en kotste veel. Ik werd wel gebeld door mijn geachte, creatieve, slimme, behulpzame teamleden.  Ze vroegen als ik nog wat hulp kon bijdragen wat ik natuurlijk ook had gedaan. We hadden meer mogelijke locaties opgezocht waarbij Jan van Galenstraat er een van is.  Verder hebben we ook iets gevonden wat ons veel inspiratie heeft opgeleverd: het waterplein. 
 
Week 50:  In deze week zijn we begonnen met het maken van de dagtaak. Dit is heel handig want nu kunnen we ons goed richten op 1 doel en dat afkrijgen in dezelfde les. In de les dat we dit hadden gemaakt moest ik naar de orthodontist dus, ik was er niet bij. Voor de rest hebben we nog meer informatie opgezocht over wat we zouden kunnen maken deze dag. 
 
Week 51:We hebben een paar ideeën samengebracht. Het eindidee hebben we nog niet maar daar komen we  wel op. Het is lastig om te werken door teams omdat je groepje niet gemotiveerd blijft om te werken. We zijn deze week veel meer naar het waterplein gaan kijken om te kijken hoe we ons filterings systeem gaan vastzetten. 
 
Week 52: deze les zijn we aan het 3D model gaan werken. Ook zijn we bezig geweest met het opschrijven van 3 ideeën per persoon. De ideeen die tot nu toe er zijn zijn nog een beetje simpel. Maar ik denk als Nico en ik goed samenwerken dat we dan wel een goed idee krijgen. 
 
 
Week 1:  Nico heeft verder gewerkt aan het 3D model en het begint echt  ergens op te lijken. Het groepje heeft alle ideeen opgeschreven, Nu kijken welke de beste zijn en proberen om het allemaal bij elkaar te brengen. Ook hebben we een paar handige foto's opgezocht. Die dienen als inspiratie voor het model en andere mogelijke ideeën. 
 
 
Week 2: Deze week hadden we weinig gedaan. Nico was er niet dus we wisten niet echt wat we moesten doen want Nico deelt altijd de taken uit. Wel heb ik ons idee van het elektrolyse en waterscheiding nog een keer goed bestudeert om te kijken als het wel echt zou werken. Van wat ik op internet heb gevonden zou het prima moeten werken. 
 
 
Week 3: Deze week heb ik vooral gewerkt aan het samenbrengen van de one note. Alles netjes op zijn plek zetten zodat we het verslag van wat we tot nu toe hebben veel efficienter kunnen maken.  Nico heeft het 3D model afgerond wat heel veel betekend voor ons project. 
 
 
Week 4:  In deze week hebben we ons idee met iedereen nog een keer besproken en gebainstormt zodat iedereen echt zou begrijpen wat ons idee inhoud. We vangen water op via het water plijn dat word daar gefiltert en naar de water opslag gelijd. Daat vind elektrolyse oplaats door middel van de energie van zonnepanelen, zo scheid het water in waterstof en zuurstof. Het zuurstof laten we weer vrij en het warerstof sturen we naar tankstationen zodat die waterstof motoren hun brandstof kunnen geven. 
 
Week 5: Het hele idee is al compleet. We hebben ons vooronderzoek afgerond en we hebben de vragen van de probleemanalyse in ons project gedaan, Nu willen we nog voor de uitleg van ons project en schematische doorsnede maken en dat zorgt ervoor dat we het beter kunnen uitleggen. 
 
Week 6: In deze week hebben we te horen gekregen dat we een filmpje over ons project moesten maken. Hier gingen we gelijk mee aan de slag door middel van alle nodige informatie in een bestand te zetten en alles samen te vatten. 
 
Week 7: In deze week moesten we andere mensen hun filmpjes beoordelen maar ons filmpje was in de les nog niet eens af. Maar we kregen van de docent noch een kans om het voor 5 uur in te leveren. Dus gingen we natuurlijk eerst andere filpjes beoordelen. Hierdoor kregen we ook inspiratie. Na de les gingen we gelijk aan de slag met ons eigen filmpje en is hij uiteindelijk wel goed geworden. Hierna zijn we bezig gegaan aan de verbeterde versie.